Mitä asuntosijoittajan kannattaa huomioida myyntiremontissa?

Jo kiinteistönvälittäjä urani alussa sain hienon tilaisuuden tehdä yhteistyötä eri asuntosijoittajien kanssa. Vaikka yksityishenkilöiden yksilölliset kodit ovat ihan omalla tapaa kiehtovia, koska niihin liittyy valtavasti tunteita, on “flippattujen” asuntojen myynti ollut erityisen opettavaista. Ostaminen, remontoiminen, myyminen ja ihan yleisesti asuntosijoittaminen on lisääntynyt viime vuosina. Jo pienellä yleiskatsauksella Oikotieltä löytyy todella kirjava tarjonta eri tavalla remontoituja asuntoja.  

Sitä voisi kuvitella, että kunhan ostaa asunnon hyvältä alueelta ja remontoi sen myyntiin, rahan tekeminen on helppoa. Kuitenkin hyvän ostohinnan lisäksi katteeseen vaikuttaa usein myös pienet, mutta tärkeät, asunnon myynnillisyyteen liittyvät seikat jo remonttivaiheessa. Kun lähdet remontoimaan asuntoa myyntiä varten, huomioi ainakin seuraavat seikat: 

 

1. Mieti remontin tasoa asuinalueeseen nähden.

 Eri asuinalueille on yleisesti ottaen erilaiset asunnon ostajat. Älä siis käytä kalleinta kalanruotoparkettia alueella, jossa alhaisten neliöhintojen lisäksi ostajakaan ei välttämättä osaa arvostaa arvokkaan parketin “lisäarvoa”. Samalla tavalla ohuin ja halvin laminaatti harvoin toimii arvoalueella.  

Asuntoremonttien yleistyessä myös ostajat ovat tulleet todella laatutietoisiksi ja erottavat nopeasti vasemmalla kädellä tehdyn remontin laadukkaasta lopputuloksesta. Itse näkemistäni asuntoremonteista epäonnistunein on ollut tapaus, jossa laitettiin arvokkaalle alueelle todella edulliset ja heikkolaatuiset materiaalit – joka ikiseltä ostajalta tuli tästä palautetta. Samalla tavalla yksi onnistuneimmista “flippauskaupoista” oli asuntosijoittajan teettämä kaikkien aikojen halvin remontti. Taso riitti vallan mainiosti kyseiselle asuinalueelle. 

 

2. Huomioi käytännöllisyys ja asuinmukavuus. 

 Kaappitilaa ei voi käytännössä olla koskaan liikaa ja liian niukasta kaappitilasta tulee nopeasti sanottavaa ostajilta. Etenkin, jos asunnolle kuuluvat taloyhtiön säilytyskomerot ovat pienet, tulee jokaisen huoneen säilytysratkaisuihin kiinnittää erityisen paljon huomiota.  

Käytännöllisyyden lisäksi ostajat arvostavat asuinmukavuutta. Etenkin astianpesukoneen tai pesukoneen puuttuminen aiheuttaa monille harmaita hiuksia. Myös pienissä yksiöissä kannattaa viimeiseen asti saada ainakin jompikumpi mahtumaan asuntoon, sillä ostajat arvostavat helppoutta. Candyn “astianpesukoneuuni” on mullistanut yksiöiden tilankäytön, ja taloyhtiöstä riippuen myös pesukoneen voi saada tarvittaessa asennettua keittiöön. Asun itse asunnossa, jossa pesukone on sijoitettu keittiöön ja olen kokenut sen äärettömän toimivana ratkaisuna. Erinomainen paikka pesukoneelle on myös kylpyhuoneen allaskaapissa, jos tilankäyttö sen mahdollistaa.  

Monesti näkee myös, että on ajateltu liesituulettimen olevan ei-välttämätön varuste yksiössä ja lähinnä turha kustannus. Liesituulettimen puuttumisesta saa kuitenkin usein negatiivista palautetta ostajilta. Nykyään markkinoilla on paljon design-valaisimien näköisiä liesituulettimia, joille löytyy usein helpommin paikka myös pienessä asunnossa.  

 

3. Tee kaikki valmiiksi.

Kun ostaja tulee katsomaan “muuttovalmiina” markkinoitua asuntoa, hän todella odottaa saavansa valmiin kodin. Silloin ei riitä, että on “paikka kaapille” tai “mahdollisuus lisähuoneeseen”, vaan asunnon pitäisi olla ostajan huonekaluja vaille valmis. Osta ja kokoa valmiiksi kaapit eteiseen, maalaa kuluneet ovet ja vaihda kylpyhuoneen naulakot siistimpään. Jos asunnossa on monia keskeneräisiä kohtia tai remontin jälkeistä sotkua, syntyy helposti kuva, että remontti on tehty kiireessä tai vasemmalla kädellä. 

 

Haaveiletko sinä asuntosijoittamisesta? Ostaisitko ennemmin täysin valmiin asunnon vai remonttia kaipaavaan kohteen?