Lattiamateriaalit vertailussa

Lattia on kuin talon sydän, joka luo tunnelman ja ensivaikutelman kodista ensisilmäyksellä. Monille asunnonostajalle se on ensimmäinen tai yksi ensimmäisistä asioista, johon kiinnitetään asuntoa etsiessä huomiota. 

Sitä oikeaa lattiaa valitessa on tärkeää ottaa huomioon silmää miellyttävyyden lisäksi lattian käyttötarkoitus ja kestävyys. Tärkeitä seikkoja saattavat olla myös ekologisuus, jälleenmyyntiarvo sekä se, miltä lattia jalan alla tuntuu. 

Tein tarkastelua eri lattiavaihtoehtojen välillä, jotta päätös olisi sinulle helpompi – olit sitten tekemässä remonttia tai vertailemassa potentiaalisia tulevaisuuden asuntoja.

Laatta

Laatta on erittäin kestävä valinta lattiamateriaaliksi – se sietää yleisesti ottaen hyvin vettä, auringonvaloa ja iskuja. Tyypillisesti keittiössä ja märkätiloissa lattiamateriaalina käytettävä keraaminen laatta sopii kuitenkin hyvin myös kodin muihin tiloihin.

Laatan ulkonäköön ja ominaisuuksiin pystyy hyvin pitkälti vaikuttamaan omilla valinnoillaan, sillä vaihtoehtoja riittää. Ilmettä voi muuttaa muun muassa saumojen värillä ja koolla sekä laatan kiiltoasteella. Kannattaa myös huomioida, että laattalattia kaikuu herkästi. Vilukissoille se ei myöskään ole paras valinta, sillä laattalattia on usein kylmä ja lämmityskustannukset kipuavat helposti pilviin. 

Keraamisen laatan kierrätysmahdollisuudet ovat kattavat, mutta toisaalta laatat saatetaan usein valmistaa kaukomaissa eikä keraamisesta laatasta näin ollen aina jääkään se pienin hiilijalanjälki. 

Parketti

Mosaiikkiparketti, kalanruotoparketti, saarniparketti, lankkuparketti – parketti on ajaton valinta, mutta parkettilattioiden kuviointi ja viimeistely seuraavat vahvasti trendejä. Vaikka parkettilattia ei ole se edullisin valinta, voi sillä kuitenkin olla omalta osaltaan positiivinen vaikutus asunnon jälleenmyyntiarvoon. 

Parketin ilmeeseen pystyy vaikuttamaan muun muassa hionnalla ja lakkauksella. Muista kuitenkin asuntonäytöllä kysyä montako kertaa parkettia on hiottu, sillä parkettia ei voi hioa loputtomiin. Parketti on kaunis lattiamateriaali, mutta se on myös herkkä vedelle ja kulumiselle eikä siksi sovellu kaikkien tarpeisiin. Vaikka parketti on kierrätyksen kannalta ekologinen, kannattaa huomioida puun alkuperämaa, jos hiilijalanjälki halutaan pitää mahdollisimman pienenä lattiaa valittaessa. 

Kaunis tammiparkettilattia.

Vinyyli

Iskun- ja vedenkestävä vinyyli on erinomainen lattiavalinta lapsiperheille tai lemmikkitalouksiin. Vinyyli ei naarmuunnu helposti, eikä sitä puhdistaessa tarvitse erityisesti varoa, sillä se kestää hyvin kosteutta. Hyvän iskunkestävyyden lisäksi vinyyli eristää hyvin ääntä ja soveltuu siksi erityisen hyvin kerrostaloasuntoihin.  

Monelle saattaa tulla vinyylistä ensimmäisenä mieleen vinyylilankku. Vinyylilattioissa on kuitenkin todella laaja valikoima erilaisia kuvioita ja värejä. Olen itse nähnyt esimerkiksi hyvin onnistuneen vinyylilattian, joka näytti aivan keraamiselta laatalta. Vinyylin suuri etu on kuitenkin se, että se on jaloille paljon lämpimämpi kuin esimerkiksi keraaminen laatta. Vinyylin kierrättäminen ei ole ihan yhtä yksinkertaista kuin esimerkiksi puulattian, mutta toisaalta vinyylillä on pitkä käyttöikä ja valmistusprosessi on pääsääntöisesti ekologinen. 

Laatan näkoinen vinyylilankku  

Laminaatti

 Laminaatti tuntuu nykyään olevan melkein kirosana asuntonäytöillä. Tiesitkö, että laminaatteja on kuitenkin paljon erilaisia? Markkinoilla on montaa eri paksuutta sekä  “käyttöluokkaa”, joilla kuvataan laminaatin kulutuskestävyyttä. Lisäksi sävyvaihtoehtoja on todella monia.

Vinyylin tapaan laminaatti on synteettinen materiaali, jonka hoito on helppoa ja sen vuoksi se sopii erinomaisesti lapsi- tai lemmikkitalouteen. Laminaatin kierrätys on kuitenkin vinyyliä helpompaa, sillä valmistuksessa käytettävät puukuidut voidaan yleisesti ottaen kierrättää hyvin. Laminaattilattia on helppo asentaa ja se voidaan usein asentaa vanhan lattian päälle, mutta on erityisen tärkeää, että lattian pohja on tasainen. 

Mikrosementti

Mikrosementti on ollut todella pinnalla viime vuosina, ja se tuntuu jakavan ihmiset kahtia. Tyypillisesti mikrosementtiä käytetään kylpyhuoneiden seinissä, mutta tiesitkö, että mikrosementillä voi saada myös todella onnistuneen lattian esimerkiksi keittiöön? 

Mikrosementistä voi sekoitella loputtoman määrän eri sävyjä ja taitavin tekijä saa lattiasta kauniin, elävän ja säväyttävän kokonaisuuden. Materiaalin etuna on, että se voidaan asentaa suoraan vanhan laatan päälle. Näin remontista tulee huomattavasti edullisempi ja nopeampi verrattuna lattian uusimiseen kokonaan. Lisäksi mikrosementin siistinä pitäminen on helppoa, sillä mikrosementtiseinässä ei ole saumoja jotka pitäisi pitää puhtaana. 

Mikrosementin käytössä on olennaisen tärkeää ottaa huomioon, että alusta jolle se asennetaan on tasainen. Epätasaiselle pohjalle asennettu mikrosementti saattaa aiheuttaa lohkeilua. Näin ollen kannattaa olla tarkkana sen alustan kanssa, jolle mikrosementti asennataan. Mikrosementin kanssa pitää toisin sanoen olla pitkä pinna, mutta lopputulos voi olla todella kaunis ja uniikki. Kun teet lattiaremonttia asunto-osakeyhtiössä, on ensisijaisen tärkeää ottaa selvää, antaako taloyhtiö luvan mikrosementin käytölle jo ennen remontin aloittamista. Kuten sanottu, mikrosementti jakaa mielipiteitä ja monet taloyhtiöt ovatkin kieltäneet sen käytön huoneistoremonteissa kokonaan.

Mikrosementin ekologosiuutta on perusteltu sen pitkän iän ja usein luonnollisten valmistusaineiden kautta. 

Mistä lattia?

Lattiatoimittajia on Suomessa moneksi ja vaihtoehtoja riittää, mutta jos haluat laajentaa valikoimaa ja säästää hinnassa, suosittelen tutustumaan etelänaapurimme Viron valikoimaan. Virossa on kattava tarjonta eri remontti- ja sisustusliikkeitä, ja voit usein tehdä ison säästön remonttikustannuksissa hankkimalla varusteet rapakon toiselta puolelta.

Ota yhteyttä jo tänään – autan mielelläni kotisi myynnissä!